Jan van der Woning is een van de eerste fotografen in Nederland van 360 graden foto's, VR en Gigapixels en toonaangevend op dit gebied .
Al in 1998 begon Jan van der Woning met 360 graden VR fotografie en maakte in december 2000 de eerste 360 graden VR foto op Antarctica, die ook vanaf Antarctica via satelliet verzonden is en de volgende dag op de website “Een Dag van 480 Uur” getoond werd.
Daarnaast is Jan actief in de 360 graden fotografie wereld en organiseerde conferentiedagen, workshops en andere presentaties o.a. op de Photokina in Keulen, 's wereld grootte beurs op het gebied van fotografie en film. De Photokina wordt gezien als de belangrijkste tentoonstelling ter wereld voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van camera's, lenzen, beeldbewerkingsmethoden en overige technische en creatieve aspecten van visuele communicatie. Jan was jarenlang voorzitter en bestuurslid van de International VR Photography Association.
Met tentoonstellingen over de wereld in Los Angeles en New York op de MacWorld Expo, in het Hilton in Tucson in de Verenigde Staten, Keulen op de Photokina (6x) en Detmold in het Artkite Museum in Duitsland, Lissabon (Palmella) Portugal bij de Masters of Contemporary Panoramic Photography zie 360cities
Stopera in de Rode Gang in Amsterdam, Panorama Mesdag Museum in Den Haag (3x). zie artikel Zoom en vele andere locaties.
Jan exposeert regelmatig zijn werk in galerieën en kunstmarkten b.v. iedere zondag op de Rembrandt Art Market op het Rembrandtplein te Amsterdam.
Opdrachtgevers voor VR en ander panoramawerk zijn Wereld Natuur Fonds, Greenpeace, Natuurmonumenten, Tauck en werk is aangekocht door particulieren en opgenomen in diverse kustcollectie's o.a. van de ING.
Ander VR werk van Jan is bij voorbeeld te zien op Markentoer of Volendamtoer waar ook gebruik gemaakt wordt van 360 graden foto's buiten en binnen
Naar aanleiding van de Gigapixel (1000 megapixel foto of groter) gemaakt van de inauguratie van Donald J. Trump wilde Editie NL een item maken over hoe zo een Gigapixel gemaakt wordt. Na ruggespraak met de redactie stond ik om 13.15 op het Museumplein met een reporter, camera- en geluidsman om een korte reportage te maken. Om 14.15 waren we klaar met de opnamen en haastte ik me terug naar de basis om aan de afwerking te beginnen. Meer dan 100 foto's moesten worden samengevoegd waarvoor je normaal wel 1 dag nodig hebt en er waren nog maar 3 uur en een kwartier over voor de totale afwerking; het samenvoegen, het omzetten naar een zoombare webversie in een speciale app, maken van de webpagina met scripts en het uploaden naar de website. Alles kost tijd en de klok draait door.
En ook allemaal momenten waarop iets fout kan gaan en dat gebeurde ook. Maar dankzij 18 jaar ervaring was ik uiteindelijk toch 1 minuut voor de uitzending aanving klaar en stond de Gigapixel online en kon iedereen de foto bewonderen. Reportage hier.